MISOSTA ON MONEKSI

Miso on perinteinen japanilainen fermentoitu tahna, joka valmistetaan pääasiassa soijapavuista, viljasta (kuten riisistä tai ohrasta), suolasta ja fermentointiprosessissa käytettävistä kōji-hiivasta.

Pitkä fermentointiprosessi antaa misolle sen syvän, täyteläisen ja umamista rikkaan maun, joka tekee siitä suositun lisän monenlaisiin ruokiin ympäri maailman.

Miso on hyvin monikäyttöinen ainesosa, jota käytetään Japanissa laajasti ruoanlaitossa makujen syventämiseen ja umamin tuomiseen ruokiin. Se on tärkeä osa japanilaista ruokakulttuuria ja esiintyy erityisesti misokeitossa, mutta sitä käytetään myös marinadeissa, kastikkeissa, pataruoissa ja jopa leivonnassa.

MISON KÄYTTÖ

Misokeitto: Yksi tunnetuimmista ruoista, jossa miso on pääainesosana. Keitto valmistetaan liuottamalla misoa veteen tai dashiliemeen.

Marinadi ja kastikkeet: Misoa käytetään marinadeissa lihoille, kalalle ja vihanneksille, koska se parantaa ruoan makua ja lisää umamia. Misotahnaa voidaan sekoittaa myös soijakastikkeen ja saken kanssa, jolloin syntyy runsasmakuinen kastike tai glaze.

Leivonta ja makeat ruoat: Yllättävää kyllä, misoa voidaan käyttää myös makeissa ruokalajeissa, kuten kekseissä, jälkiruokakastikkeissa, makeisissa ja jopa suklaassa, tuomaan suolaisuutta ja syvyyttä makuihin.



Misotyypit

Misoa on useita erilaisia tyyppejä, jotka eroavat toisistaan väriltään, maultaan ja fermentointiajaltaan. Mison väri ja maku vaihtelevat riippuen käytetyistä raaka-aineista ja fermentoinnin pituudesta. Mison maku voimistuu ja väri tummenee kypsymisen edetessä.

Yutaka Miso paste 100g