Korean ruokakulttuuri

Korealaisen keittiön erityispiirteenä on vahva tulisuuden ja umamin makuyhdistelmä. Ruokakulttuurissa painottuvat tuoreus, mausteisuus ja fermentoidut ruuat, kuten kimchi. Keittiö on saanut vaikutteita erityisesti kiinalaisesta ja japanilaisesta ruokakulttuurista, mutta on muokannut ne omaleimaiseksi makumaailmaksi.

Ateriat koostuvat yleensä riisistä, keitosta tai pataruoasta ja lukuisista pienistä lisukkeista, joita kutsutaan panchaniksi. Näitä voivat olla fermentoidut vihannekset, kuten kimchi, tai kevyesti paistetut ja marinoidut vihannekset.

Korealainen keittiö on inspiroinut ruokakulttuureja ympäri maailmaa, ja esimerkiksi kimchiä ja gochujangia käytetään nykyään laajasti myös korealaisen keittiön ulkopuolella.

Monipuolinen makumaailma

Korealainen makumaailma on tunnettu intensiivisyydestään ja tasapainoisista makuyhdistelmistä, joissa tulisuus, umami, happamuus ja makeus sulautuvat yhteen. Korealaisessa ruoassa käytetään runsaasti fermentoituja ja maustettuja ainesosia, kuten gochujang-chilitahnaa, doenjang-soijapaputahnaa ja kimchiä, jotka tuovat annoksiin syvää makua ja kerroksellisuutta. Tyypillisiä makuja ovat chilin tulisuus, fermentoitujen kastikkeiden täyteläinen umami, valkosipulin ja inkiväärin terävyys sekä seesamin aromi.


Keittiölle tunnusomaisia aromeja syntyy soijapaputahnojen erilaisista versioista sekä paahdetun seesamiöljyn taidokkaasta käytöstä. Erilaiset hapatetut tuotteet, kuten kimchi ja kalat ovat keittiölle tyypillisiä jännittäviä makuja.

Ruoat tarjotaan useiden erilaisten lisukkeiden panchaneiden kanssa. Illallispöydässä on melkein aina riisiä, keittoa, sekä 2-3 pääruokaa ja useita kasvislisäkkeitä, jotka ovat usein pikkelöityjä ja tarjotaan pienissä astioissa. Eri ruokia on tarkoitus maistella ja tarjota kanssa-ruokailijoille, ruokailuhetki korostaa yhteisöllisyyttä.

Ruoissa maistuvat viisi perusmakua: hapan, suolainen, makea, karvas ja tulinen.

Tyypillisimpiä raaka-aineita ovat: kaalit, bataatti, peruna, porkkana, erilaiset sipulit, inkivääri, pinaatti, salaatinlehdet, kesäkurpista, sienet, kurkku ja paprika.

Erilaisilla soijatuotteilla on keskeinen rooli, tofun, kastikkeiden ja tahnojen muodossa. Merilevää ja seesaminsiemeniä lisätään ruokiin runsaasti. Riisiä, riisikakkuja ja bataattinuudeleita käytetään päivittäin ja ne näkyvät myös katuruoissa.

Keitot ja padat ovat olennainen osa korealaista ruokailua. Jjigae tarkoittaa haudutettua pataa, kuten kimchi jjigae, joka on mausteinen kimchillä maustettu keitto. Guk puolestaan on yleisnimitys keitoille, joita on monenlaisia, kuten miyeok-guk (merileväkeitto) ja tteokguk (riisikakku-keitto). Ainesosia keitetään tai haudutetaan pitkään, mikä kehittää syviä makuja. Padat ja keitot voivat sisältää lihaa, kalaa, tofua, vihanneksia ja fermentoituja ainesosia. Mausteena käytetään usein gochujangia, doenjangia tai gochugarua (korealaista chilijauhetta).

Ruoanvalmistus

Korealaisessa ruokakulttuurissa on useita perinteisiä ruoanvalmistustapoja, jotka korostavat tuoreita raaka-aineita, luonnollisia makuja ja fermentoituja tuotteita. Näillä menetelmillä saavutetaan monipuolinen makujen, tekstuurien ja ravintoaineiden tasapaino.

Grillaus on keskeinen osa korealaista keittiötä, erityisesti liharuoissa. Yksi tunnetuimmista grillatuista ruokalajeista on bulgogi, marinoitua ja ohueksi viipaloitua naudanlihaa. Galbi on myös suosittu annos, joka valmistetaan porsaanlihasta. Koreassa grilliruoka valmistetaan usein pöydän ääressä, ja ruoka syödään suoraan grillistä. Lihat grillataan korkealla lämmöllä, usein hiiligrillillä tai kaasugrillillä, ja tarjoillaan käärittyinä salaatinlehtiin, jotka täytetään erilaisilla mausteilla, kastikkeilla ja fermentoiduilla lisukkeilla.

Korealainen keittiö tunnetaan fermentoiduista tuotteistaan, kuten kimchi, doenjang (soijapaputahna) ja gochujang (chilitahna). Fermentointi tuo ruokaan syvää umamin makua ja edistää terveyttä hyödyllisten probioottien ansiosta. Kimchi valmistetaan yleensä fermentoimalla vihanneksia (yleensä kiinankaalia) suolan, chilin, valkosipulin ja inkiväärin kanssa.

Höyryttäminen on terveellinen tapa valmistaa ruokaa, jolla pyritään säilyttämään ruoan luonnollinen maku ja rakenne. Höyrytettyjä ruokia ovat esimerkiksi mandu (korealaiset dumplingit) ja galbijjim (höyrytetty naudan kylkipata). Tekniikka: Ainesosat asetetaan bambuhöyrystimeen tai metalliseen höyryttimeen ja kypsennetään veden höyryssä. Tämä menetelmä säilyttää ravintoaineet ja tuo ruoalle kevyen rakenteen.

Wokkaaminen eli pikapaistaminen on yleinen menetelmä monissa korealaisissa ruoissa, ja se tuo ainesosille runsasta makua ja rapean tekstuurin. Esimerkiksi kimchi bokkeumbap on kimchiä sisältävä paistettu riisi, ja japchae on paistettu nuudeli- ja vihannesruoka. Ruoat paistetaan kuumalla pannulla tai wokissa, ja niitä sekoitetaan nopeasti. Öljyä käytetään maltillisesti, ja makuja vahvistetaan soijakastikkeen, seesamiöljyn ja muiden mausteiden avulla.

Korealaisessa keittiössä hapattaminen ja säilöntä ovat olennainen osa ruoanvalmistusta, ja monet vihannekset säilötään suolavedessä tai etikkaisessa mausteliemessä. Jangajji on suolaliemessä säilöttyjä vihanneksia.

Riisi on korealaisen ruokakulttuurin perusta, ja sitä tarjoillaan lähes kaikissa aterioissa. Riisin keitossa on tärkeä huomioida oikea kypsyys ja kosteus. Riisi huuhdellaan huolellisesti ennen keittämistä, ja se kypsennetään oikealla vesimäärällä, jotta lopputulos on pehmeä ja täyteläinen. Riisiä voidaan valmistaa myös painekattilassa tai riisinkeittimessä.

Oleellisimmat raaka-aineet

Gochujang

Valkosipuli

Doenjang

Inkivääri

Soija

Riisi

Kimchi

Merilevä

Seesamiöljy

Tunnetuimmat ruokalajit

KIMCHI on Korean kansallisruoka, jota nautitaan lähes joka aterialla. Perinteisesti kansallisruoka valmistetaan kiinankaalista hapattamalla ja maustetaan sipulilla, valkosipulilla, inkiväärillä ja chilillä. Valmistusmenetelmä vaihtelee kuitenkin alueittain, ja erilaisia reseptejä on parisataa. Kimchiä voi nauttia sellaisenaan tai lisätä erilaisiin ruokiin esimerkiksi riisiin, patoihin, munakkaisiin, keittoihin ja wokkeihin. Kimchi luetaan yhdeksi maailman terveellisimmistä ruoista.

KOREAN BBQ on käsite, joka tunnetaan maailmalla. Korealaiset ovat aasialaisten grilliherkkujen johtavia asiantuntijoita. Korealaisissa ravintoloissa pöytään tuodaan pieni grilli tai pöytään on rakennettu pysyvä grilli. Pöydän ääressä viihdytään pitkään grillaten, jokainen valitsee mieluisan lihan, grillaa itselleen sopivaksi ja nauttii haluamiensa lisäkkeiden kera. Koreassa on tapana kääräistä liha salaatin sisään ja maustaa salaattikääröä vielä chilitahnalla ja esimerkiksi marinoiduilla valkosipulinkynsillä ja retikkaraasteella.

BULGOGI on perinteinen korealainen grillattava ruokalaji, joka valmistetaan yleensä ohueksi leikatuista naudanlihaviipaleista. Viipaleet marinoidaan bulgogi marinadissa ja ne grillataan tai paistetaan lisäkkeiden kanssa. Lisäksi tarjotaan kimchiä, maustemarinoitua kurkkua, marinoituja pavunituja, salaatinlehtiä ja ssamjang maustetahnaa.

KALBI on perinteinen korealainen grillattava ruokalaji, joka valmistetaan joko naudan, possun tai lampaan kyljysrivistä eli ribseistä. Kalbi marinadiin kuuluu olennaisena osana soijakastiketta, valkosipulia, sokeria, riisiviinietikkaa ja korealaista päärynää.

BIBIMBAP on ruokalaji, joka kirjaimellisesti tarkoittaa sekoittaa riisiin. Bibimbap tarjotaan kulhosta, jossa on pohjalla riisiä ja sen päälle asetellaan vihanneksia, naudanlihaa ja gochujang-chilitahnaa. Päällimmäiseksi voidaan nostaa raaka tai paistettu kananmuna. Annos sekoitetaan metallipuikoilla juuri ennen syömistä.

KIMBAB on merilevä-riisirulla, joka on erittäin suosittu ja terveellinen eväs, välipala tai snacksi. Näitä pötköjä myydään myös runsaasti katukeittiöissä ja niitä valmistetaan toreilla. Merileväarkin sisään taputetaan paahdetulla seesamiöljyllä maustettua riisiä ja erilaisia kasviksia, joskus lihaakin. Kimchi ja säilötty retikka ovat tyypillisiä kimbabin täytteitä. Kimbap on tyypillinen eväs, jota äidit laittavat lapsilleen aamulla matkaan mukaan.

JAPCHAE on nuudeliannos, jossa käytetään perinteisesti bataatista valmistettuja lasinuudeleita. Nuudelit paistetaan ja sekoitetaan värikkäisiin vihanneksiin, kuten porkkanoihin, paprikoihin, pinaattiin ja sipuliin, sekä usein lihaan, kuten naudanlihaan. Annos maustetaan soijakastikkeella ja seesamiöljyllä, jotka antavat sille suolaisen ja hieman makean maun. Japchae on suosittu ruoka erityisesti juhlatilaisuuksissa ja se tarjoillaan sekä lämpimänä että kylmänä, jolloin sen monipuolinen maku ja täyteläisyys pääsevät oikeuksiinsa. Japchaelle on myös oma kastike.

TTEOKBOKKI on korealainen katukeittiön klassikko, joka koostuu tulisessa gochujang-chilitahnassa haudutetuista riisikakuista (tteok). Riisikakut ovat pehmeitä ja sitkeitä, ja ne imevät itseensä mausteisen ja hieman makean kastikkeen maun.

MIYEOK-GUK on korealainen merileväkeitto joka valmistetaan wakamesta. Lisäksi keitossa on jauhelihaa tai mereneläviä kuten simpukoita tai katkarapuja. Perinteisesti tätä ravitsevaa keittoa tarjotaan synnyttäneille naisille ja syntymäpäivien kunniaksi. Guk tarkoittaa lientä.

OHUKAISET JA PANNUKAKUT haemul pajeon ja kimchi jeon. Öljyssä rapeaksi paistettuja kasvis- tai mereneläväohukaisia tai kimchi pannukakkua syödään runsaasti. Pannukakku- tai ohukaispaloja dippaillaan maustettuun soijaan.

JJIGGAE on muhennos tai pata, joka on keiton ja muhennoksen väliltä, melko tuhti keitto. Jjiggae patoja tehdään soijapaputahnasta eli doenjangista ja kimchistä, niissä on usein merilevää ja tofua.   

BIBIMNAENGMYEONG, KYLMÄT TATTARINUUDELIT tarjotaan usein kurkun ja kananmunan kanssa punaisen chilitahnalla maustetun kastikkeen kanssa. Korealainen tapa syödä naengmyeon on leikata nuudelit saksilla 2-3 osaan ja sekoittaa kastike ja vihannekset nuudelien joukkoon ”mössöksi”. Sekä bibimnaengmyeong että etenkin mulnaengmyeong ovat suosittuja jälkiruokia barbeque-illallisen päätteeksi. Korealaiset syövät usein liharuoat panchaneineen ensin, jonka jälkeen ateria päätetään tilaamalla joko riisi tai nuudelit kylmän tai kuuman keiton kera. Jos kuitenkin syöt bibimnaengmyeongia pääruokana, voit lisätä kyytipojaksi esim. paistettuja kana- tai possusuikaleita tai tofua, jolloin saat ateriasta hieman ruokaisamman.

Juomat

Korealaiset juovat yleensä ruoan kanssa vettä, hedelmämehuja tai paikallista olutta.

Jälkiruoat

Jos korealaiset pääruoat ovat mausteisia, niin jälkiruoat ovat sitäkin lempeämpiä ja makeita. Niissä käytetään paljon kookosta, palmusokeria ja riisiä. Ihanat, eksoottiset hedelmät kruunaavat aterian.